Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SadziQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2012, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: SadziQ »

Witajcie.
Mam takie zadanie:
Rozwiąż w dziedzinie zespolonej równanie \(\displaystyle{ x^{2} +8+9x=0.}\) znajdz częśc rzeczywistą i urojoną oraz argument fi liczby zespolonej.

NIe wiem jak za to się zabrać, dlatego szukam pomocy.Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 12:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: silvaran »

Policz deltę, znajdź pierwiastki (nawet jesli delta wyjdzie ujemna). To na początek
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: Wojtolino »

I używaj TeXa, bo to co napisałeś wygląda bardziej jak równanie \(\displaystyle{ x^{2+8+9x}=0}\)
SadziQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2012, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: SadziQ »

Właśnie użyłem TEXA

NO dobra, ale to jest w dziedzinie zespolonej, więc czymś się różni, prawda?
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: Wojtolino »

Ale używaj dla całego wyrażenia, będzie czytelniej. Zresztą to jest w regulaminie
\(\displaystyle{ \Delta<0}\) też daje rozwiązania. Rób, jakbyś robił dla dodatniej, tylko nie przejmuj się czymś ujemnym pod pierwiastkiem
SadziQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2012, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: SadziQ »

Ok, dzieki.

A jak wyznaczyc argument oraz czesc rzeczywistą i urojoną?-- 6 lut 2012, o 18:29 --Pomoglibyscie?Jutro mam egzamin, 1 zadanie tego typu wlasnie bedzie..reszte ogarniam, tylko na zespolone akurat brak czasu bo wydawaloby sie, ze to jest najlatwiejsze..
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: Wojtolino »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \Delta}=7}\), czyli \(\displaystyle{ x_{1}=-8}\), \(\displaystyle{ x_{2}=-1}\), czyli są to liczby rzeczywiste, zatem obie mają część urojoną równą 0. (no a rzeczywiste odpowiednio -8 i -1). Argument w takim wypadku oczywiście 0 (bo argument to kąt między osią OX a wektorem wodzącym liczby zespolonej, tutaj wektor nakłada się na oś).
ODPOWIEDZ