narysować zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mortalis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 paź 2009, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 3 razy

narysować zbiór

Post autor: mortalis »

Witam,
Narysować zbiór \(\displaystyle{ {z \in C: Re \frac{1-z}{1+z}= 1}\). Wskazówka: równanie okręgu: \(\displaystyle{ (x-xs)^{2} + (y-ys)^{2} = r^{2}}\)
Nie wiem po co jest ta wskazówka, mam problem z niej skorzystać.
liczyłem na początek tak:
\(\displaystyle{ (1-z) = (1+z) \\
(1- x- iy) = (1 + x + iy) \\
Re (2x + 2iy )= 0 \\
2x =0 \\
x=0 \\}\)

co jest nie tak?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

narysować zbiór

Post autor: Chromosom »

najpierw podstaw \(\displaystyle{ z=x+y\,\text i}\), następnie pomnóż licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do mianownika.
ODPOWIEDZ