\(\displaystyle{ \left\{ z \in C: Im z ^{3} \ge 0\right\}}\)
Wyliczyłam, ze \(\displaystyle{ y \le 0 \wedge 3x ^{2} -y ^{2} \le 0}\)
Ale co teraz? w jaki sposób to narysować?
Narysować zbiór
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Narysować zbiór
\(\displaystyle{ 3x ^{2} -y ^{2} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \left| x\right| \le \left| y\right|}\)
Co przedstawia ta nierówność?
I jeszcze zapomniałaś o drugim przypadku:
\(\displaystyle{ y \ge 0 \wedge 3x ^{2} -y ^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \left| x\right| \le \left| y\right|}\)
Co przedstawia ta nierówność?
I jeszcze zapomniałaś o drugim przypadku:
\(\displaystyle{ y \ge 0 \wedge 3x ^{2} -y ^{2} \ge 0}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Narysować zbiór
Chyba łatwiej by było, gdybyś przedstawiła to w postaci trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ z^3=r(\cos 3\alpha+i\sin 3 \alpha)}\)
Otrzymasz z tego nierówność:
\(\displaystyle{ \sin 3 \alpha \ge 0 \Rightarrow 0+2k\pi \le 3\alpha \le \pi+2k\pi}\)
Więc otrzymamy przedziały dla kata:
\(\displaystyle{ \left[0;\frac{\pi}{3}\right],\left[\frac{2\pi}{3};\pi\right],\left[\frac{4}{3}\pi;\frac{5}{3}\pi\right]}\)
To chyba wszystko. Narysuj więc sześciokąt foremny, tak aby "jego środek" znalazł się w \(\displaystyle{ (0,0)}\). Następnie narysuj proste przechodzące przez środek i wierzchołki. Zaznacz odpowiednie części płaszczyzny.
\(\displaystyle{ z^3=r(\cos 3\alpha+i\sin 3 \alpha)}\)
Otrzymasz z tego nierówność:
\(\displaystyle{ \sin 3 \alpha \ge 0 \Rightarrow 0+2k\pi \le 3\alpha \le \pi+2k\pi}\)
Więc otrzymamy przedziały dla kata:
\(\displaystyle{ \left[0;\frac{\pi}{3}\right],\left[\frac{2\pi}{3};\pi\right],\left[\frac{4}{3}\pi;\frac{5}{3}\pi\right]}\)
To chyba wszystko. Narysuj więc sześciokąt foremny, tak aby "jego środek" znalazł się w \(\displaystyle{ (0,0)}\). Następnie narysuj proste przechodzące przez środek i wierzchołki. Zaznacz odpowiednie części płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 6 wrz 2010, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
Narysować zbiór
Vardamir czy jak te nierówności przestawię na układzie to czy będzie to wyglądać tak że zaznaczam \(\displaystyle{ |x|}\) i zamalowuję środek, jeszcze z 2 równania, to samo tylko odbite względem osi OX?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Narysować zbiór
Dla pierwszej nierówności :
\(\displaystyle{ \begin{cases} y \ge \sqrt{3}\left| x\right| \\ y \le -\sqrt{3}\left| x\right| \\ y \le 0 \end{cases}}\)
To taki stożek z wierzchołkiem w początku układu współrzędnych, skierowany w dół.
W drugim przypadku wychodzą dwa stożki rozchodzące się od początku układu współrzędnych na boki.
Czyli dokładnie to samo co napisał kolega powyżej, będą odzwierciedlać właśnie te kąty.
\(\displaystyle{ \begin{cases} y \ge \sqrt{3}\left| x\right| \\ y \le -\sqrt{3}\left| x\right| \\ y \le 0 \end{cases}}\)
To taki stożek z wierzchołkiem w początku układu współrzędnych, skierowany w dół.
W drugim przypadku wychodzą dwa stożki rozchodzące się od początku układu współrzędnych na boki.
Czyli dokładnie to samo co napisał kolega powyżej, będą odzwierciedlać właśnie te kąty.