obliczyć pierwiastek
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ i ^{8}}}\)
Wiem jaki jest wzór na pierwiastki, ale mam problem z tą potęgą.
obliczyć pierwiastek
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
obliczyć pierwiastek
skoro masz problem to wróć się do notatek ze szkoły średniej.
\(\displaystyle{ i^8=i\cdot i\cdot i \cdot i\cdot i\cdot i\cdot i\cdot i=i^2\cdot i^2\cdot i^2\cdot i^2=i^4\cdot i^4}\)
\(\displaystyle{ i^8=i\cdot i\cdot i \cdot i\cdot i\cdot i\cdot i\cdot i=i^2\cdot i^2\cdot i^2\cdot i^2=i^4\cdot i^4}\)