przedstawić na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mipi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: oleśnica
Podziękował: 1 raz

przedstawić na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: mipi »

zadanie 1.
przedstawić na płaszczyźnie zespolonej wszystkie liczby \(\displaystyle{ z}\) spełniające związek:
\(\displaystyle{ \left| z^{2} \right| + 6 \le \left| 5z\right|}\)

proszę o pomoc, znam wynik ale nie potrafię do niego dojść, ma być pierścień o środku 0,0 i promieniach 2,3
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

przedstawić na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Kamil_B »

Przekształcająć równoważnie dostajemy:
\(\displaystyle{ \left| z \right|^{2} -5\left|z\right|+ 6 \le 0}\)
\(\displaystyle{ (\left|z \right|-2 )(\left| z\right|-3 ) \le 0}\)
Stąd mamy dwa przypadki:
1)\(\displaystyle{ \left| z\right| \le 2}\) i \(\displaystyle{ \left| z\right| \ge 3}\)
2)\(\displaystyle{ \left| z\right| \ge 2}\) i \(\displaystyle{ \left| z\right| \le 3}\)
Dalej łatwo.
mipi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2008, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: oleśnica
Podziękował: 1 raz

przedstawić na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: mipi »

no to teraz rozumiem

a jak rozwiązać takie przpypadki:

\(\displaystyle{ \left( z\left| z\right| \right)^{2} =4i}\)

oraz

\(\displaystyle{ \left| z-6+2i\right| = z+3-i}\)
ODPOWIEDZ