Oblicz w postaci algebraicznej
Oblicz w postaci algebraicznej
Witam
Prosze o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania
\(\displaystyle{ \left( 3 \cdot \frac{1+i}{ \sqrt{2} } \right)^{26}}\)
Prosze o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania
\(\displaystyle{ \left( 3 \cdot \frac{1+i}{ \sqrt{2} } \right)^{26}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lut 2012, o 11:02 przez bartek118, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Oblicz w postaci algebraicznej
Ale z czym konkretnie masz problem? Ze znalezieniem kąta i przedstawieniem tego w postaci trygonometrycznej?
Oblicz w postaci algebraicznej
Mam braki jeśli chodzi o liczby zespolone i nie wiem o co chodzi. Prosze o rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Oblicz w postaci algebraicznej
Jak masz liczbę \(\displaystyle{ a+bi}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{R} \wedge a^2+b^2>0}\) to możesz ją przedstawić w postaci \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2} \cdot \left(\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2}}+\frac{b}{\sqrt{a^2+b^2}}i \right)}\)
Przedstaw ją najpierw w tej postaci (tę liczbę w nawiasie co masz ją potęgować, podstawiasz do wzoru swoje dane).
Przedstaw ją najpierw w tej postaci (tę liczbę w nawiasie co masz ją potęgować, podstawiasz do wzoru swoje dane).
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Oblicz w postaci algebraicznej
\(\displaystyle{ 3 \cdot \frac{1+i}{ \sqrt{2}}=\frac{3}{\sqrt{2}}+\frac{3}{\sqrt{2}}i}\) - masz postać \(\displaystyle{ a+bi}\) i zastosuj wzór ogólny w tym przypadku (ten który Ci podałem).