Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania, bo nie wiem jak się za niego zabrać
\(\displaystyle{ z ^{3} -1-i=0}\)
Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Rozwiąż równanie.
\(\displaystyle{ z^3=1+i}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{1+i}}\)
Postać trygonometryczna (znajdź !) \(\displaystyle{ 1+i=\sqrt{2}\left(\cos\frac{\pi}{4}+i\sin\frac{\pi}{4}\right)}\)
No i korzystasz ze wzoru otrzymując trzy pierwiastki - trzy rozwiązania równania.
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{1+i}}\)
Postać trygonometryczna (znajdź !) \(\displaystyle{ 1+i=\sqrt{2}\left(\cos\frac{\pi}{4}+i\sin\frac{\pi}{4}\right)}\)
No i korzystasz ze wzoru otrzymując trzy pierwiastki - trzy rozwiązania równania.