liczba zespolona - ułamek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
eVy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GD
Podziękował: 5 razy

liczba zespolona - ułamek

Post autor: eVy »

Jest to jedno zadanie, rozbite na podpunkty:
a) Niech \(\displaystyle{ z= \frac{(i-1)^{6}}{(1+ \sqrt{3}i)^{8}}}\)
Obliczyc |z| oraz Argz.

b) Korzystajac ze wzoru całkowego Cauchy’ego lub jego uogólnienia obliczyc całke
\(\displaystyle{ \oint\limits_{C}^{} \frac{dz}{(z^{2}+1)^{2}}}\)
gdzie C jest okregiem |z + i| = 1 zorientowanym dodatnio.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

liczba zespolona - ułamek

Post autor: Chromosom »

1. pomnóż licznik i mianownik przez odpowiednią potęgę liczby sprzężonej do tej znajdującej się w mianowniku
2. zastosuj wzór całkowy Cauchy'ego
eVy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GD
Podziękował: 5 razy

liczba zespolona - ułamek

Post autor: eVy »

2)
Wiem, że trzeba użyć wzoru całkowego Cauchy'ego, ale wzór jest: \(\displaystyle{ \oint\limits_{C}^{} \frac{f(z)}{z-z_{0}}dz=f(z_{o}) \cdot 2\pi i}\)
a w przykładzie jest w mianowniku: \(\displaystyle{ (z^{2}+1)^{2}}\) i nie wiem, jak to zrobić
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

liczba zespolona - ułamek

Post autor: Chromosom »

wyznacz bieguny funkcji podcałkowej; możesz skorzystać z twierdzenia całkowego o residuach.
ODPOWIEDZ