\(\displaystyle{ z=(1- \sqrt{3}i) \\ \cos \phi= \frac{1}{2} \wedge \sin \phi=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
wiem, że sinus jest ujemny w III i IV ćwiartce, a kosinus dodatni w I i IV ćwiartce, więc szukany kąt będzie leżał w IV ćwiartce i będzie miał postać:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi+\frac{\pi}{3}\\ \mathrm{arg} \; \left( 1- \sqrt{3}i \right) =\frac{11}{6}}\)
czy dobrze?
agument liczby zespolonej
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
agument liczby zespolonej
Kąt źle wyznaczony. Najlepiej posługuj się całkowitymi wielokrotnościami liczby \(\displaystyle{ \pi}\), ponieważ dla kątów \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}}\) funkcja przechodzi w odpowiadającą jej kofunkcję i duża szansa, że popełnisz błąd (tak jak tutaj).
Podsumowując, skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \cos (2\pi-\alpha) = \cos \alpha}\).
Podsumowując, skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \cos (2\pi-\alpha) = \cos \alpha}\).