\(\displaystyle{ \left\{ z \in C: \left| z^{2} \right|=1+ Imz \right\}}\)
więc mam: \(\displaystyle{ |(x+iy) ^{2} | = 1 + Im(x+iy)}\) po przekształceniach wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - y = 1}\) jak mam to przedstawić? Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź
podać ilustrację geometryczną zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
podać ilustrację geometryczną zbioru
Zauważ, że \(\displaystyle{ x^2+y^2-y=1\iff x^2+y^2-y+\frac{1}{4}=\frac{5}{4}\iff x^2+\left(y-\frac{1}{2}\right)^2=\left(\frac{\sqrt{5}}{2}\right)^2}\)