Jak obliczyć równanie postaci
\(\displaystyle{ x^{2}=z}\)
gdzie \(\displaystyle{ z=2\sqrt{3}+2j}\)
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 01:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie zespolone
Czyli w postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}+2j=4 \left( \sin\frac{\pi}{6} + j\cos\frac{\pi}{6} \right)}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2012, o 10:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie zespolone
Nie. Postać trygonometryczna wygląda inaczej.
W tym zadaniu nie jest konieczne korzystanie z niej.
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x=a+bi}\) i porównać części urojone i rzeczywiste z obu stron równania.
W tym zadaniu nie jest konieczne korzystanie z niej.
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x=a+bi}\) i porównać części urojone i rzeczywiste z obu stron równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 01:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie zespolone
No dobrze, to mam
\(\displaystyle{ (a+bj)^{2}=2\sqrt{3}}\)\(\displaystyle{ + 2j}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abj+b^{2}j^{2}=2\sqrt{3}+2j}\)
Teraz musze zrobic uklad rownan i podstawic, ale jak wydzielic te czesci urojone i rzeczywiste z lewej strony rownania?
\(\displaystyle{ (a+bj)^{2}=2\sqrt{3}}\)\(\displaystyle{ + 2j}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abj+b^{2}j^{2}=2\sqrt{3}+2j}\)
Teraz musze zrobic uklad rownan i podstawic, ale jak wydzielic te czesci urojone i rzeczywiste z lewej strony rownania?