Potęgowanie liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wojtek92gr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2012, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Potęgowanie liczby zespolonej.

Post autor: wojtek92gr »

Mam takie zadanie: \(\displaystyle{ (-1+i)^{138}}\)

Doszedłem do tego momentu: \(\displaystyle{ z^{138}=\sqrt{2}^{138}[\cos(138\frac{7\pi}{4})+i\sin(138\frac{7\pi}{4})]}\)

Jak dalej z tym postępować ??
Ostatnio zmieniony 1 lut 2012, o 17:54 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Potęgowanie liczby zespolonej.

Post autor: »

Argument liczby zespolonej \(\displaystyle{ -1+i}\) to nie \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{4}}\). Jak użyjesz wzoru d'Moivre'a z właściwym argumentem, to potem skorzystaj z tego, że sinus i cosinus mają okres \(\displaystyle{ 2\pi}\).

Q.
wojtek92gr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2012, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Potęgowanie liczby zespolonej.

Post autor: wojtek92gr »

Czyli argument liczby zespolonej \(\displaystyle{ -1+i}\) to będzie \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4}}\) ??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Potęgowanie liczby zespolonej.

Post autor: »

Tak.

Q.
wojtek92gr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2012, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Potęgowanie liczby zespolonej.

Post autor: wojtek92gr »

Wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ 2^{-69}i}\) poprawny ?
ODPOWIEDZ