Obliczyć w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
luki1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Obliczyć w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: luki1992 »

Witam, mam problem z pewnym zadaniem z liczb zepsolonych. Nie wiem jak się za nie zabrać. Myślałem, żeby oddzielnie zrobić z Moivre'a samo wyrażenie pod pierwiastkiem czyli spotęgować a później to spierwiastkować również z Moivre'a tylko nie wiem czy ma to zbyt duży sens... Bardzo proszę o pomoc.

\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ (3-i)^{8} }}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczyć w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: »

Mamy:
\(\displaystyle{ (3-i)^8=((3-i)^2)^4=(8-6i)^4}\)
Musisz więc rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ z^4= (8-6i)^4}\)
Równoważnie:
\(\displaystyle{ z^4-(8-6i)^4=0\\
(z^2-(8-6i)^2)(z^2+(8-6i)^2)=0\\
(z-(8-6i))\cdot (z + (8-6i) )\cdot (z - i(8-6i))\cdot (z+i(8-6i))=0}\)

skąd już widać rozwiązania.

Q.
luki1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Obliczyć w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: luki1992 »

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ