Z racji, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić, tak więc, Witam Was i pozdrawiam
A teraz do rzeczy:
Czy liczba \(\displaystyle{ z= \frac{(1+i)^{16}}{(i- \sqrt{3})^{6} }}\) jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ z^{2}=-16i}\) ?
Jak się za to zabrać? Czy mam podnieść tą liczbę \(\displaystyle{ z}\) do kwadratu i przyrównać do \(\displaystyle{ -16i}\) ?
Dziękuję za wszelką pomoc.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozwiąż równanie
Witaj na forum. Dokładnie tak - podnieś liczbę \(\displaystyle{ z}\) do kwadratu i przyrównaj ją do tego \(\displaystyle{ -16i}\)
Rozwiąż równanie
Ok, czyli sprowadza się to do rozwiązania równania \(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{32}}{(i- \sqrt{3})^{12} }= -16i}\)
Żeby potęgować muszę zamienić te liczby zespolone z licznika i mianownika na postać trygonometryczną?
Z licznikiem jakoś poszło \(\displaystyle{ z= \sqrt{2} \left( \cos \frac{ \pi }{4} + i\sin \frac{ \pi }{4} \right)}\)
ale z mianownikiem jest problem.
Żeby potęgować muszę zamienić te liczby zespolone z licznika i mianownika na postać trygonometryczną?
Z licznikiem jakoś poszło \(\displaystyle{ z= \sqrt{2} \left( \cos \frac{ \pi }{4} + i\sin \frac{ \pi }{4} \right)}\)
ale z mianownikiem jest problem.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, o 22:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ z=(i-\sqrt{3})^{12} = ((i-\sqrt{3})^2)^6=(i^2-2 \sqrt{3} i + 3)^6 = (2 - 2\sqrt{3}i)^6 = ((2 - 2\sqrt{3}i)^2)^3=(4- 8 \sqrt{3} i + 12 i^2)^3 = (-8-8\sqrt{3} i)^3 = 4096}\)
Ostatnie przejście było ze wzoru skróconego mnożenia (\(\displaystyle{ (a-b)^3}\)) tylko już nie rozpisywałem
Ostatnie przejście było ze wzoru skróconego mnożenia (\(\displaystyle{ (a-b)^3}\)) tylko już nie rozpisywałem
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 16:16 przez pawellogrd, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiąż równanie
Olaboga, tylko nie strasz, że z licznikiem też muszę tak robić? A nie można spróbować tego ze wzoru De Moivra (nie wiem czy błędu nie ma w pisowni)? Bo potęga 32 to trochę dużo...
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Rozwiąż równanie
Oczywiście możesz licznik zamienić, tak jak zamieniłeś, na postać trygonometryczną i tym właśnie wzorem obliczyć Ja podałem tylko jak mianownik najprościej (wg. mnie) zrobić.