a) Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ (z-2)^3 = \frac{1}{(1-i \sqrt{3})^6 }}\)
b) Narysować \(\displaystyle{ |z-1|+|z+1|= 2 \sqrt{3}}\)
Działanie na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Działanie na liczbach zespolonych
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 15:35 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Działanie na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ z = \frac{1}{(1-i \sqrt{3})^2 } + 2}\)
następnie podnieść mianownik do kwadratu i pomnożyć przez sprzężoną.
następnie podnieść mianownik do kwadratu i pomnożyć przez sprzężoną.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Działanie na liczbach zespolonych
tak no nie widzę w tym przeszkód:
\(\displaystyle{ (z-2)^3 = \frac{1}{(1-i \sqrt{3})^6 }}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ z-2 = \sqrt[3]{ \frac{1}{(1-i \sqrt{3})^6 }}}\)
wtedy tak ci się to skróci
\(\displaystyle{ (z-2)^3 = \frac{1}{(1-i \sqrt{3})^6 }}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ z-2 = \sqrt[3]{ \frac{1}{(1-i \sqrt{3})^6 }}}\)
wtedy tak ci się to skróci
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Działanie na liczbach zespolonych
Prostsze niż myślałem. Dzięki.-- 1 lut 2012, o 20:16 --Ale nie wiem jak się zabrać za rysowanie. Bo są 2 moduły...