Oblicz pierwiastek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: R33 »

\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\)
Mam do obliczenia taki pierwiastek, korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ w_{k}=\sqrt[n]{|z|} \left( \cos{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}}+i \sin{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}} \right)}\) ale już z niego Iszy pierwiastek wychodzi mi 1,a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} + i \frac{\sqrt{2}}{2}}\).
Awatar użytkownika
DjFlash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 20 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: DjFlash »

Pokaż jak Ci to wychodzi to skorygujemy co jest źle.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: R33 »

W sumie już załapałem błąd.
ODPOWIEDZ