( 1+i )^10 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 lut 2007, o 15:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grodzisk Maz.
( 1+i )^10 ?
Mam obliczyć : ( 1+ i)^10; wiem, że wynik jest 32i, ale skąd się to wzięło ?!?
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozw. tego przykładu ?
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozw. tego przykładu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 2 razy
( 1+i )^10 ?
z=a+bi
a=1
b=1
obliczasz moduł z i wstawiasz do wzoru Moivre'a. Kąty wychodzą pi/4, mnożysz je przez 10 a |z| podnosisz do potęgi 10
a=1
b=1
obliczasz moduł z i wstawiasz do wzoru Moivre'a. Kąty wychodzą pi/4, mnożysz je przez 10 a |z| podnosisz do potęgi 10
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
( 1+i )^10 ?
no wlasnie ja mam bardzo podobne zadanie i wiem ze wzor Moivre'a trzeba zastosowac it. jesdna mam problem z obliczniem kata bo z pierwiastkow u mnie sprawa sie miesza :/
mianowicie (-√3+i)^60=
obliczam modul i pozniej sin i cos "fi" ...ale wynik mi jakis smieszny wychodzi i sie nie zgadza :/
co mam zrobic?:)
mianowicie (-√3+i)^60=
obliczam modul i pozniej sin i cos "fi" ...ale wynik mi jakis smieszny wychodzi i sie nie zgadza :/
co mam zrobic?:)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
( 1+i )^10 ?
Masz takie równości:
\(\displaystyle{ z=-\sqrt{3}+i=2(-\frac{\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2})}\)
I widzimy teraz ze kąt jest z drugiej ćwiartki wiec szukamy takiego\(\displaystyle{ \varphi}\) które przyjmuje dane wartości:\(\displaystyle{ sin\varphi=\frac{1}{2}\quad cos\varphi=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Łatwo stwierdzić, że \(\displaystyle{ \varphi=\frac{5}{6}\pi}\)
Mamy dalej równości:
\(\displaystyle{ 2(-\frac{\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2})=2(cos\frac{5}{6}\pi+isin\frac{5}{6}\pi)}\)
Ze wzoru de Moivre'a mamy:
\(\displaystyle{ z^{60}=2^{60}(cos\frac{5\cdot 60}{6}\pi+isin\frac{5\cdot 60}{6}\pi)=2^{60}(cos50pi+sin50\pi)=\\
2^{60}(cos0^0+isin0^0)=2^{60}(1+0)=2^{60}=11\ 529\ 221\ 504\ 606\ 846\ 976}\)
\(\displaystyle{ z=-\sqrt{3}+i=2(-\frac{\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2})}\)
I widzimy teraz ze kąt jest z drugiej ćwiartki wiec szukamy takiego\(\displaystyle{ \varphi}\) które przyjmuje dane wartości:\(\displaystyle{ sin\varphi=\frac{1}{2}\quad cos\varphi=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Łatwo stwierdzić, że \(\displaystyle{ \varphi=\frac{5}{6}\pi}\)
Mamy dalej równości:
\(\displaystyle{ 2(-\frac{\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2})=2(cos\frac{5}{6}\pi+isin\frac{5}{6}\pi)}\)
Ze wzoru de Moivre'a mamy:
\(\displaystyle{ z^{60}=2^{60}(cos\frac{5\cdot 60}{6}\pi+isin\frac{5\cdot 60}{6}\pi)=2^{60}(cos50pi+sin50\pi)=\\
2^{60}(cos0^0+isin0^0)=2^{60}(1+0)=2^{60}=11\ 529\ 221\ 504\ 606\ 846\ 976}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 13:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
( 1+i )^10 ?
a skąd wiemy, że φ=5/6 ? i w sumie dlaczego 50pi to 0 stopni?? wybaczcie te pytania, ale mam gigantyczne zaległości
( 1+i )^10 ?
"fi"jest argumentem liczby zespolonej i oblicza sie go z wzoru
co do tego dlaczego 50pi = 0 to musze powiedziec ze sam sie zastanawialem :/- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
( 1+i )^10 ?
Nie tyle 50pi daje 0 stopni, co cosinus obu kątów wynosi tyle samoShadowboxer pisze:dlaczego 50pi to 0 stopni??
Dorwij stary zepsuty zegarek w domu i zakręć wskazówką na tarczy 25 razy pełen obrót, to poczujesz to empirycznie