ilustracje geometryczne do sprawdzenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Zao90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn
Podziękował: 10 razy

ilustracje geometryczne do sprawdzenia

Post autor: Zao90 »

1.
\(\displaystyle{ \left|z-4-2i {z\right|= 5}\)

podstawiam za z

\(\displaystyle{ \left| x-4+yi-2i\right|=5}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (x-4)^2+(y-2)^2=25

czyli okrąg o środku w pkt S=(4,2) i promieniu 5}\)


2.
\(\displaystyle{ 1<\left| z+3i-4\right| \le 3}\)

\(\displaystyle{ 1< \left| z+3i-4\right|}\)
\(\displaystyle{ 1< \left| x+yi+3i-4\right|}\)
\(\displaystyle{ 1< \sqrt{(x-4)^2+(y+3)^2}}\)
\(\displaystyle{ 1< (x-4)^2+(y+3)^2}\)

\(\displaystyle{ r=1 s(4,-3)}\)

\(\displaystyle{ \left| z+3i-4\right| \le 3}\)
\(\displaystyle{ \left| x+yi+3i-4\right| \le 3}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2+(y+3)^2 \le 9}\)
\(\displaystyle{ r=3 S(4,-3)}\)

czyli jest to obszar ze środkiem w pkt (4,-3) o promieniu większtym od 1 ale mniejszym od 3 , taka oponka ???-- 31 sty 2012, o 17:54 --to jak , zajrzy tutaj ktoś ??
ODPOWIEDZ