Znaleźć pierwiastki zespolone z pierwiastka 6 stopnia z 8?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Flappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2011, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Znaleźć pierwiastki zespolone z pierwiastka 6 stopnia z 8?

Post autor: Flappy »

Witam,
Moje zadanie brzmi:
Znaleźć pierwiastki zespolone, podać wynik w postaci algebraicznej:
\(\displaystyle{ \sqrt[6]{8}}\)
Prawdę mówiąc, nie bardzo rozumiem jak to się robi więc robiłem trochę na ślepo, nie wiem czy moje rozwiązanie ma cokolwiek wspólnego z zadaniem. xd
\(\displaystyle{ z=8\\
\left| z\right| = \sqrt{8^2} \\
\sin \alpha =\frac{0}{8}=0\\
\alpha = \pi\\
z=8(\sin \pi +i\cos \pi )\\
\sqrt[6] {z}= \sqrt[6]{8} \left( \sin \left( \frac{\pi}{6}+2k\pi \right) + i\cos \left( \frac{\pi}{6}+2k\pi \right) \right)}\)

Dobrze to jest? czy może kompletna bzdura?
Z góry dziękuję za sprawdzenie.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, o 16:49 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
posciel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 gru 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 9 razy

Znaleźć pierwiastki zespolone z pierwiastka 6 stopnia z 8?

Post autor: posciel »

Pierwiastkow powinno byc 6;)
Flappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2011, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Znaleźć pierwiastki zespolone z pierwiastka 6 stopnia z 8?

Post autor: Flappy »

Tak podejrzewałem że to coś za proste. oO Jak w takim razie powinno się za to zabrać?
Wystarczy policzyć to samo dla n po kolei od 1 do 6?
ODPOWIEDZ