Znaleźć wszystkie pierwiastki równań.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
croire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 sty 2012, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy

Znaleźć wszystkie pierwiastki równań.

Post autor: croire »

a) \(\displaystyle{ z^{4}-1=0}\)
b) \(\displaystyle{ 2z^{2}+2\left(-1- i\sqrt{3} \right) z + \frac{2+i2 \sqrt{3}}{1-i \sqrt{3}}=0}\)
c) \(\displaystyle{ z\left| z\right|= 2z}\) <= sprzężone z

Proszę o pomoc.
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

Znaleźć wszystkie pierwiastki równań.

Post autor: sdamian »

1) korzystasz ze wzoru na różnicę kwadratów albo możesz policzyć pierwiastki czwartego stopnia z jedynki,

2) jest to równanie kwadratowe, więc liczysz deltę, pierwiastek z delty - itd...
croire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 sty 2012, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy

Znaleźć wszystkie pierwiastki równań.

Post autor: croire »

Mam prośbę. Jak wyliczyć te pierwiastki czwartego stopnia z jedynki?
Może mógłby mi ktoś w tym pomóc, bo nie bardzo wiem.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Znaleźć wszystkie pierwiastki równań.

Post autor: Dasio11 »

Za pomocą wzoru de Moivre'a. Korzystasz z faktu, że jeśli \(\displaystyle{ z=r \left( \cos \varphi + \mathrm i \sin \varphi \right),}\) to

\(\displaystyle{ z^4 = 1 \Leftrightarrow r^4 \left( \cos 4 \varphi + \mathrm i \sin 4 \varphi \right) = \cos 0 + \mathrm i \sin 0.}\)
ODPOWIEDZ