Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania \(\displaystyle{ \overline{z}^{3} =8}\)
-- 28 sty 2012, o 19:09 --
jak wezmę pod uwagę że \(\displaystyle{ \cos 0=1}\) a \(\displaystyle{ \sin 0=0}\) to na wtedy wracam do punktu wyjścia...
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 11:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 19:18 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet niewielkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamry[latex][/latex] .
Powód: Nawet niewielkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamry
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Rozwiąż równanie
Jeśli postacią trygonometryczną liczby \(\displaystyle{ z}\) jest
\(\displaystyle{ z=r \left( \cos \varphi + \mathrm i \sin \varphi \right),}\)
to równanie przyjmuje postać
\(\displaystyle{ r^3 \left( \cos (-3 \varphi) + \mathrm i \sin (-3 \varphi) \right) = 2^3 \left( \cos 0 + \mathrm i \sin 0 \right).}\)
\(\displaystyle{ z=r \left( \cos \varphi + \mathrm i \sin \varphi \right),}\)
to równanie przyjmuje postać
\(\displaystyle{ r^3 \left( \cos (-3 \varphi) + \mathrm i \sin (-3 \varphi) \right) = 2^3 \left( \cos 0 + \mathrm i \sin 0 \right).}\)