Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

\(\displaystyle{ |z-1| + \overline{z} =3}\)
Nie wiem jak zająć się głównie tym co mam pod modułem, bo wiem, że \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^{2}+y^{2}}}\) , próbowałem to wszystko podnosić do kwadratu ale za dużo roboty i czy da się to jakoś łatwiej zrobić?

PS: to ,,z" z wektorem to oznacza liczbę sprężoną, nie wiedziałem jak zapisać.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 16:54 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Sprzężenie z to \overline{z} lub \bar{z}.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Dasio11 »

W takim razie \(\displaystyle{ x-y \mathrm i=3-|z-1|,}\) czyli \(\displaystyle{ z \in \mathbb R.}\)
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

No ty tylko przeniosłeś na drugą stronę.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Dasio11 »

Ale z tego płynie ważny wniosek: \(\displaystyle{ y=0.}\) Możesz więc traktować równanie, jakby było w rzeczywistych.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: R33 »

A to \(\displaystyle{ |z-1|}\) to można jakoś rozpisać?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Dasio11 »

Raczej nie. To jest zwykłe równanie z modułem na liczbach rzeczywistych. Możesz zostawić moduł sam po jednej stronie i podnieść do kwadratu, możesz rozważyć dwa przypadki.
ODPOWIEDZ