Zbiory liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adf91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 paź 2009, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 8 razy

Zbiory liczb zespolonych

Post autor: adf91 »

Mam taki przykład:\(\displaystyle{ \left| z-2+3i\right|<4}\)

I teraz jak go rozwiązuje w taki sposób:
\(\displaystyle{ \left| x+yi-2+3i\right|<4 \\
\sqrt{ (x-2)^{2} +(y+3) ^{2} } <4}\)

zatem zbiór to okrąg o środku w punkcie: \(\displaystyle{ S=(2;-3)}\) oraz promieniu równym \(\displaystyle{ r=4}\)
Zbiorem jest wiec wnętrze okręgu bez jego obwodu.
Ale teraz gdy wrzucam \(\displaystyle{ \left| z-2+3i\right|<4}\) do Wolframa to wyskakuje mi całkiem inny zbiór i nie wiem czy robię coś źle czy jak? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 16:55 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Zbiory liczb zespolonych

Post autor: szw1710 »

Twoje rozwiązanie jest poprawne. Zobaczę sobie w Wolframie. No, jakąś parabolę rysuje. Idę, bo żona mówi że jak z nią kawy nie wypiję, to już mi więcej nie zrobi. Boję się
ODPOWIEDZ