W poleceniu mam: i rozłóż wielomian \(\displaystyle{ w(z)}\) na iloczyn rzeczywistych wielomianów nierozkładalnych.
To jak doszedłem do takiego wielomianu:
\(\displaystyle{ w(z)=\left( z-2-2i\right)\left( z+2+2i\right)\left( z-2+2i\right)\left( z+2-2i\right)}\)
To co z nim dalej zrobić, żeby go rozłożyć na iloczyn rzeczywistych wielom. nierokł.?
Rozłożyć wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Rozłożyć wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 16:17 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na własne zadania załóż własny temat.
Powód: Na własne zadania załóż własny temat.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Rozłożyć wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Dobierasz w pary czynniki postaci \(\displaystyle{ (z-a)(z-\overline{a})}\) - iloczyn każdej pary będzie nierozkładalnym wielomianem rzeczywistym stopnia 2.