Zespolone na płaszczyżnie?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Zespolone na płaszczyżnie?

Post autor: swk1 »

Czy istnieją liczby zespolone\(\displaystyle{ z_{1}, z_{2}}\), które spełniają warunek:
\(\displaystyle{ 1) \left| z_{1}-1\right|< \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2) \left| z_{2}-i\right|< \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3) \left| \frac{z_{1}}{z_{2}}-1 \right|<\frac{1}{2}}\)
Odpowiedź uzasadnić.

Czy to zadanie da się rozwiązać graficznie? Z tych dwóch pierwszych warunków powstaną dwa koła bez brzegów o promieniu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a z tego 3 co?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10217
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Zespolone na płaszczyżnie?

Post autor: Dasio11 »

Każdy z warunków ma być spełniony z osobna czy wszystkie naraz?

Trzeciego warunku jako takiego nie da się sensownie narysować, bo jak?
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Zespolone na płaszczyżnie?

Post autor: swk1 »

jednoczesnie wszystkie;/
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10217
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Zespolone na płaszczyżnie?

Post autor: Dasio11 »

Takie liczby nie istnieją. Spróbuj oszacować argumenty \(\displaystyle{ z_1, z_2}\) na podstawie dwóch pierwszych warunków.
ODPOWIEDZ