zespolone, dowody

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Sabusia001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2012, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chorzów
Podziękował: 1 raz

zespolone, dowody

Post autor: Sabusia001 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
- udowodnij: \(\displaystyle{ |z_1|+|z_2|=|z_1+z_2|}\)
- udowodnij: \(\displaystyle{ \Re(z_1+z_2)=\Re(z_1)+\Re(z_2)}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, o 20:53 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

zespolone, dowody

Post autor: Chromosom »

1. równość nie jest prawdziwa; wystarczy wziąć \(\displaystyle{ z_1=a}\) oraz \(\displaystyle{ z_2=-a}\)
2. przyjmij \(\displaystyle{ z_1=a_1+b_1\,\text i,\ \ z_2=a_2+b_2\,\text i}\)
ODPOWIEDZ