Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej

Post autor: mati1717 »

Czy rozwiązaniem \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2-2i}}\) będą takie liczby?:
\(\displaystyle{ z_{0}=\sqrt[3]{2\sqrt{2}}\left(\cos \frac{7}{12}+i\sin\frac{7}{12}\right), \\
z_{1}=\sqrt[3]{2\sqrt{2}}\left(\cos \frac{15}{12}+i\sin\frac{15}{12}\right), \\
z_{2}=\sqrt[3]{2\sqrt{2}}\left(\cos \frac{23}{12}+i\sin\frac{23}{12}\right), \\}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 22:38 przez mati1717, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej

Post autor: szw1710 »

Podnieś do sześcianu, a sam zobaczysz.
Awatar użytkownika
DjFlash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 20 razy

Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej

Post autor: DjFlash »

Co rozumiesz przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}2 \sqrt{2}}\)?
Zresztą co by to nie bylo, to wlasnie jest źle.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej

Post autor: Inkwizytor »

A niezależnie od wszystkiego to gdzieś pouciekało \(\displaystyle{ \pi}\) z miary łukowej
ODPOWIEDZ