Równanie z l. zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kamilekl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2006, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 4 razy

Równanie z l. zespolonymi

Post autor: kamilekl »

\(\displaystyle{ z^{4}- (\frac { \sqrt {3}}{z} + \frac {i}{z})^{18}=0}\)


może ktoś to zrobić, przynajmiej zaczac
Awatar użytkownika
kaber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 sty 2006, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z l. zespolonymi

Post autor: kaber »

Najpierw musisz obliczyć ten nawias do 18 potęgi. Korzystasz ze wzoru de Moivre'a. Na pewno go znasz. Znając życie ten nawias to będzie jakaś prosta liczba. Później powinno polecieć ;-)

Jeśli nie dasz rady, napisz, to rozwiążę
kamilekl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2006, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 4 razy

Równanie z l. zespolonymi

Post autor: kamilekl »

mógłbyś wyliczyc ten nawias o cos mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
kaber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 sty 2006, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z l. zespolonymi

Post autor: kaber »

Jeśli dobrze policzyłem, to ten nawias ma dwa rozwiązania i są to:

(nie wiem, czemu nie chce wyjść w texie)

(2/z)^18 lub -(2/z)^18
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Równanie z l. zespolonymi

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+i)^{18}=((\sqrt{3}+i)^{3})^{6}=8i^{6}=-262144}\)
Awatar użytkownika
kaber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 sty 2006, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z l. zespolonymi

Post autor: kaber »

Dokładnie... przepraszam
ODPOWIEDZ