Obliczyc liczbę zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xxDorota24xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włoszczowa

Obliczyc liczbę zespoloną

Post autor: xxDorota24xx »

Dla \(\displaystyle{ z=-3-3i}\) oraz \(\displaystyle{ w=5+5i}\) mam obliczyć \(\displaystyle{ \frac{\Re z + \Im w}{z+w}}\).obliczyłam i wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{1}{4} +4i}\). Mógłby ktos mi to obliczyć zebym zobaczyła czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 15:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczyc liczbę zespoloną

Post autor: Chromosom »

wynik jest błędny.
xxDorota24xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włoszczowa

Obliczyc liczbę zespoloną

Post autor: xxDorota24xx »

Więc jak to powinno być poprawnie?sprawdzałam pare razy to...

-- 23 sty 2012, o 16:11 --

Jak to obliczyć zeby wynik był prawidłowy?prosze chociaż o wskazówki....-- 23 sty 2012, o 16:35 --Prosze o jakąś pomoc...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczyc liczbę zespoloną

Post autor: Chromosom »

przedstaw swoje obliczenia.
xxDorota24xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włoszczowa

Obliczyc liczbę zespoloną

Post autor: xxDorota24xx »

Nie sory.wynik mam taki \(\displaystyle{ \frac{1}{2} + 2i}\) .i nie wiem czy dobry jest.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczyc liczbę zespoloną

Post autor: Chromosom »

Wynik nadal jest błędny. Przedstaw dokładniejsze obliczenia.
ODPOWIEDZ