\(\displaystyle{ \Re( z^{2} + 2 (\Im z)^{2} + 2iz ) \le 0}\)
Po obliczeniach staje przy takiej postaci :
\(\displaystyle{ x^{2} - 3 \cdot y^{2} -2y \le 0}\)
I co dalej z tym mam zrobić ?
Rozwiązanie nierówności aby przedstawić ją na płaszczyżnie
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiązanie nierówności aby przedstawić ją na płaszczyżnie
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 15:48 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
Rozwiązanie nierówności aby przedstawić ją na płaszczyżnie
Wstaw do tej wyjściowej nierówności brakujące nawiasy, żeby nie trzeba było się domyślac o co tutaj chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 1664
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
Rozwiązanie nierówności aby przedstawić ją na płaszczyżnie
Poprawnie obliczyć \(\displaystyle{ \left(\mbox{Im}(z)\right)^2}\).golywachock pisze:I co dalej z tym mam zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiązanie nierówności aby przedstawić ją na płaszczyżnie
No to przecież jest dobrze obliczone \(\displaystyle{ 2 (\Im(z))^{2} = 2 \cdot (\Im(x+iy)^{2}=2 \cdot (iy)^{2}= -2y^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 15:50 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.