Liczenie pierwiastków z -8

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xamrex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy

Liczenie pierwiastków z -8

Post autor: xamrex »

Witam,
Mam do policzenia pierwiastki z liczby \(\displaystyle{ -8}\)
Tylko gdzieś robię błąd.
Bardzo proszę o wskazanie go


\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8} \\
w_{0} = 2 \left( \cos \frac{ \pi }{3}+i \sin \frac{ \pi}{3} \right) \\
w_{0}=\cos \frac{2}{3} \pi + i \sin \frac{2}{3} \pi \\
w_{0}=- \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)


No ale w odp. nie ma takiego pierwiastka, gdzie robię błąd?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, o 10:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Liczenie pierwiastków z -8

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ 2\cos{ \frac{\pi}{3} } \neq \cos{ \frac{2\pi}{3} }}\)
xamrex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy

Liczenie pierwiastków z -8

Post autor: xamrex »

Jakie to człowiek robi błędy aż wstyd
Dzięki ares
ODPOWIEDZ