Pierwiastki wielomianu.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: BarSlo »

Witam.

Jak obliczyć wszystkie pierwiastki wielomianu n-tego stopnia jeśli mam podany jeden z jego pierwiastków? (Bez wykorzystania wyrazu wolnego - nie da się z niego wyliczyć )
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: ares41 »

Masz jakiś konkretny przykład do tego ?
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: BarSlo »

\(\displaystyle{ z ^{4}+2z ^{3}+7z ^{2}+4z+10}\) gdzie \(\displaystyle{ z _{1}=i \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: ares41 »

Wykorzystaj schemat Hornera
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: BarSlo »

no ale jak przecież jak podstawie pod z dzielniki liczby 10 to nigdy nie wychodzi 0
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: Dasio11 »

Wielomian ma współczynniki rzeczywiste, więc \(\displaystyle{ - \mathrm i \sqrt{2}}\) też jest pierwiastkiem. Wystarczy zatem podzielić go przez

\(\displaystyle{ \left( z+\mathrm i \sqrt{2} \right) \left( z- \mathrm i \sqrt{2} \right) = z^2+2}\)

aby otrzymać zwykły trójmian kwadratowy, którego pierwiastki liczymy ze wzoru.
ODPOWIEDZ