Zbiór liczb spełniających warunek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomcio212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2012, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Zbiór liczb spełniających warunek

Post autor: tomcio212 »

Witam proszę o pomoc w zadaniu, nie wiem co mam dalej z tym zrobić.. doszedłem do takiej postaci :
\(\displaystyle{ \Re (z+i)^{2} \le 0 \\
\Re (z^{2}+2zi-1) \le 0 \\
\ z=x+yi\\
\Re (x^{2}+2xyi-y^{2}+2xi-2y-1) \le0 \\
x^{2}-y^{2}-2y-1 \le 0}\)

mam narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej tylko nie wiem jak z tego zrobić okrąg bo podejrzewam, że do takiej postaci powinienem dojść.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, o 17:46 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenie w jednych klamrach [latex][/latex].
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1656
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 444 razy

Zbiór liczb spełniających warunek

Post autor: bosa_Nike »

Okrąg z tego nie wyjdzie. Podpowiedź: \(\displaystyle{ x^2-(y+1)^2=(x-y-1)(x+y+1)\le 0}\)
tomcio212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2012, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Zbiór liczb spełniających warunek

Post autor: tomcio212 »

Faktycznie wychodzą dwie funkcje. Przy czym na wykresie zaznaczym tylko ich wycinek. Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ