Bardzo proszę by ktoś mi wytłumaczył jak ustalić zbieżność szeregu zespolonego, jutro mam egzamin a do końca nie mogę się połapać w temacie
\(\displaystyle{ C _{n}= \frac{1}{n \sqrt{n} } - \frac{1}{2 ^{n}}i}\)
mam osubnie ustalić zbierzność \(\displaystyle{ \frac{1}{n \sqrt{n} }}\) i \(\displaystyle{ - \frac{1}{2 ^{n}}i}\)
ale mam problem z ich ustaleniem.
\(\displaystyle{ \frac{1}{n \sqrt{n} }}\) ustaliłem że jest zbieżny, nie wiem jak ustalić \(\displaystyle{ - \frac{1}{2 ^{n}}i}\)
zbieżność szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 27 razy
zbieżność szeregu
mogłabyś naisać szczegulowo rozwiązanie, bo jusz całkiem zgubiłem sie w tych kryteriach i nazwach
- cela1620
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ropczyce/ Częstochowa
- Pomógł: 2 razy
zbieżność szeregu
Próbowałam zrobić i zerknij sobie, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } - \frac{1}{ 2^{n} }}\) tworzy ciąg geometryczny, którego suma n wyrazów wyraża się wzorem \(\displaystyle{ S_{n}= -\frac{1}{2} * \frac{1- (\frac{1}{2} )^{n} }{1- \frac{1}{2} }}\) .