Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mens
Użytkownik
Posty: 97 Rejestracja: 14 paź 2011, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trn
Podziękował: 6 razy
Post
autor: Mens » 19 sty 2012, o 00:42
Mam mały problem z równaniem liczb zespolonych (a konkretnie, z fragmentem równania), mianowicie:
\(\displaystyle{ \left| z\right|-z=( \sqrt{ x^{2}+y^{2} } -x)-yi}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|+z=( \sqrt{ x^{2}+y^{2} } +x)+yi}\)
Czemu, mimo że w 2 przykładzie zmienił się tylko jeden znak, to po rozwinięciu, zmieniły się dwa znaki?
Mortify
Użytkownik
Posty: 768 Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy
Post
autor: Mortify » 19 sty 2012, o 03:29
\(\displaystyle{ z=x+iy \Rightarrow -z=-x-iy}\)