Postać trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 14 paź 2011, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trn
Podziękował: 6 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Mens »

Właśnie przeglądam zadania z postacią trygonometryczną liczby zespolonej i zastanowiła mnie jedna rzecz. Mianowicie, czemu:

\(\displaystyle{ 2^{15}\cdot (cos \pi + i sin \pi ) = -2^{15}}\)

natomiast

\(\displaystyle{ 2^{15}\cdot (cos10 \pi + i sin10 \pi ) = 2^{15}}\)
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Mistrz »

Otóż \(\displaystyle{ \cos k\pi + i \sin k\pi \hbox{, gdzie } k \in \mathbb{Z}}\) jest równe \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) w zależności od tego, czy \(\displaystyle{ k}\) jest parzyste.
ODPOWIEDZ