Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: swk1 »

Muszę rozwiązać te dwa równania, ale kompletnie nie wiem, jak je rozgryźć. Wiem, że trzeba tu wykorzystać tę postać wykładniczą, ale i tak nie mogę tego ruszyć.
1) \(\displaystyle{ e^{z+i} =2 (\sqrt{3} -i)}\)
2) \(\displaystyle{ \sin 2z=-2i}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 20:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami [latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: Chromosom »

1. zastosuj wzór de Moivre'a
2. najpierw skorzystaj z przedstawienia sinusa za pomocą zespolonej funkcji wykładniczej
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: swk1 »

Czy to 1. można tak rozpisać:
\(\displaystyle{ e^{z+i}=e^{x+iy+i}=e^{x}\left(\cos \left(y+1\right)+i\sin \left(y+1\right)\right)}\)
\(\displaystyle{ 2\left(\sqrt{3}-i\right)=4\left(\cos \frac{11}{6}\pi +i\sin \frac{11}{6}\pi\right)}\)?
a potem przyrównać?

w związku z tym \(\displaystyle{ z=\ln4 + i\frac{11}{6}\pi}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 20:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: Chromosom »

powyższa metoda jest poprawna
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: swk1 »

A to drugie zaczynam tak:
\(\displaystyle{ \sin{2z}=2\sin{z}\cos{z}}\), potem rozpisuję to z wzorów i staję na: \(\displaystyle{ \frac{e ^{2zi}-e ^{-2zi} }{ 2i } = -2i}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 21:35 przez swk1, łącznie zmieniany 2 razy.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: Chromosom »

nie jest to potrzebne, wystarczy bezpośrednio skorzystać ze wzoru:

\(\displaystyle{ \sin(2z)=\frac{e^{2\,\text iz}-e^{-2\,\text iz}}{2\,\text i}}\)
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: swk1 »

\(\displaystyle{ \sin(2z)=\frac{e^{2\,\text iz}-e^{-2\,\text iz}}{2\,\text i}=-2i}\)
\(\displaystyle{ e^{2iz} - e^{-2iz}=4}\)
podstawiłem sobie za \(\displaystyle{ e^{2iz}=t}\)
dostałem równanie kwadratowe: \(\displaystyle{ t ^{2}-4t-1=0}\)
i rozwiązania \(\displaystyle{ t=2- \sqrt{5}}\) lub \(\displaystyle{ t=2+ \sqrt{5}}\)

No i teraz nie wiem, jak przejść z tego do wyliczenia z, a może w ogóle źle sobie to wszystko przyjąłęm?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 22:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ e^{2\,\text iz}-e^{-2\,\text iz}=4\\ e^{4\,\text iz}-4e^{2\,\text iz}-1=0\\ \left(e^{2\,\text iz}-2\right)^2-4-1=0}\)
w ten sposób łatwo znajdziesz rozwiązania.
swk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równania(postać wykładnicza liczb zespolonych)

Post autor: swk1 »

Aha. Wielkie dzięki, sam chyba bym tego nie rozwiązał.
ODPOWIEDZ