potegowanie liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Gribo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 gru 2005, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

potegowanie liczby zespolonej

Post autor: Gribo »

Moze ktoś to rozwiązać? Nie iwem z którego wzoru mam to zacząć
\(\displaystyle{ z^4=\sqrt3-i}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2008, o 12:14 przez Gribo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

potegowanie liczby zespolonej

Post autor: Tomasz Rużycki »

Moze by tak zapisac te liczbe w postaci trygonometrycznej?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2007, o 20:58 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Gribo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 gru 2005, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

potegowanie liczby zespolonej

Post autor: Gribo »

czyli coś takiego ?
\(\displaystyle{ x^4+4x^3i-6x^2y^2x^2-4xy^3i+y^4}\)
???

jak mozesz zrób to po kolei jutro mam koło z tego
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

potegowanie liczby zespolonej

Post autor: Tomasz Rużycki »

Hmm, to jest postac trygonometryczna...? Proponuje przyswoic sobie troszke teorii przed kolokwium...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

potegowanie liczby zespolonej

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \sqrt{3}-i\\
|z'|=\sqrt{(\sqrt{3})^2+(-1)^2}=2\\
z'=2(\frac{\sqrt{3}}{2}-i\frac{1}{2})=2(cos\frac{11\pi}{6}+isin\frac{11\pi}{6})\\
$Proponuje teraz skorzystac z odpowiedniego wzoru...$}\)

Zachodzi następujący wzór:
\(\displaystyle{ z_k=\sqrt[n]{|z|}(cos(\frac{\phi+2k\pi}{n})+isin(\frac{\phi+2k\pi}{n}))\quad k=0,1,..,n-1}\)
Podstawiamy do wzoru n=4 i argument i liczymy pierwiastki.

Tez proponuje troszke teorii poznac
Gribo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 gru 2005, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

potegowanie liczby zespolonej

Post autor: Gribo »

Dzieki juz wiem o co chodzi
ODPOWIEDZ