Witam na innym forum zamieściłem zadanie do sprawdzenia i otrzymałem odpowiedź że mam błąd w wyznaczeniu części rzeczywistej liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \frac{k}{3-5 w^{2} + i \cdot w \left( 7-w ^{2} \right) }}\)
według mnie część rzeczywista tej liczby to:
\(\displaystyle{ \frac{k}{3-5 w^{2}}}\)
i nie rozumiem dlaczego to jest źle
Część rzeczywista liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie powiem
- Podziękował: 23 razy
Część rzeczywista liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \frac{k}{3-5 w^{2} + i \cdot w \left( 7-w ^{2} \right) }}\) =
\(\displaystyle{ = \frac{k(3-5 w^{2} - i \cdot w \left( 7-w ^{2} \right))}{(3-5 w^{2}) ^{2} +w ^{2} ( 7-w ^{2} ) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ = \frac{k(3-5 w^{2} - i \cdot w \left( 7-w ^{2} \right))}{(3-5 w^{2}) ^{2} +w ^{2} ( 7-w ^{2} ) ^{2} }}\)