czy dobrze rozwiązałem to równanie ?
\(\displaystyle{ z^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x+iy\right)^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2ixy-y=-4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y=-4 \\ 2xy=0 \end{cases}}\)
z drugiego równania mamy:
\(\displaystyle{ x=0 \vee y=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=4 \end{cases} \vee \begin{cases} y=0 \\ x=2i \end{cases}}\)
rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław