\(\displaystyle{ f \left( z \right) =\ln \left( x^{2}+ y^{2} \right) + 2 \arc\tg \left( \frac{y}{x} \right) i}\)
Chciałbym zapytać jak zwinąć tą funkcję, by znikły \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), a pojawiło się \(\displaystyle{ z, \; z = x + iy}\)
zwijanie funkcji zespolonej
zwijanie funkcji zespolonej
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, o 17:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 34 razy
zwijanie funkcji zespolonej
lub skorzystaj z :
jeśli \(\displaystyle{ z=x+yi,}\) to \(\displaystyle{ \overline{z}=x-yi.}\) Wtedy \(\displaystyle{ x= \frac{z+\overline{z}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y= \frac{z-\overline{z}}{2i}}\)
jeśli \(\displaystyle{ z=x+yi,}\) to \(\displaystyle{ \overline{z}=x-yi.}\) Wtedy \(\displaystyle{ x= \frac{z+\overline{z}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y= \frac{z-\overline{z}}{2i}}\)