Oblicz Re Im arg r

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

Oblicz Re Im arg r

Post autor: viruss3000 »

\(\displaystyle{ z = (1+i)^{5}}\)
Mam obliczyć Re Im arg i r liczby zespolonej.
Z drugą częścią sobie poradziłem niestety nie wiem jak obliczyć Re i Im
\(\displaystyle{ arg = \frac{5}{4}}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{2}^{5}}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Oblicz Re Im arg r

Post autor: aalmond »

jeżeli \(\displaystyle{ z = a + bi}\), to
\(\displaystyle{ \Re (z)=a \ \ \ \ \Im (z)=b \\
z = (1 + i)^5 = -4 - 4 \mbox{i}}\)
ODPOWIEDZ