Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego równania:
\(\displaystyle{ z^4+1=0}\)
Z góry dziękuję.
Równanie. Liczby zespolone
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie. Liczby zespolone
\(\displaystyle{ z^4=-1 \\
z= \sqrt[4]{-1} = \sqrt[4]{-1+0i}= ..}\)
I dalej wzory na pierwiastki z liczb zespolonych
Oczywiście akurat ten specyficzny przykład można "na skróty" ale wnioskuję że dostałaś taki przykład by poćwiczyć pełną ścieżkę postępowania
z= \sqrt[4]{-1} = \sqrt[4]{-1+0i}= ..}\)
I dalej wzory na pierwiastki z liczb zespolonych
Oczywiście akurat ten specyficzny przykład można "na skróty" ale wnioskuję że dostałaś taki przykład by poćwiczyć pełną ścieżkę postępowania