Witam!
Otóż ma problem, bo:
\(\displaystyle{ \frac{2+3 \cdot (2-3)}{4+1}+ \frac{4+1}{(2+2)(1+3)}}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{F}_5}\)
Wychodzą mi różne wyniki:
Pierwszy wynik:
\(\displaystyle{ \frac{5 \cdot (-1)}{5} + \frac{5}{16}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ \frac{0 \cdot 4}{0} + \frac{0}{1} = 0}\)
Drugi wynik:
Jak wyliczę wszystko do końca:
\(\displaystyle{ \frac{5 \cdot (-1)}{5} + \frac{5}{16} = -1 + \frac{5}{16} = - \frac{11}{16} = 4}\)
W takim razie, które jest poprawne? Bo naprawdę pogubiłam się. Bardzo prosiłabym o pomoc.
Wyrażenie w ciele F5
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyrażenie w ciele F5
Masz na myśli to:norwimaj pisze:Dzielenie przez zero nie jest wykonywalne.
\(\displaystyle{ \frac{0 \cdot 4}{0}}\)?
Powinno wyjść \(\displaystyle{ 4}\), a nie \(\displaystyle{ 0}\), tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyrażenie w ciele F5
Rozumiem, to tak mam napisaćnorwimaj pisze:W żadnym wypadku! Ani \(\displaystyle{ 4}\), ani \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ \frac{0 \cdot 4}{0} + \frac{0}{1} =}\) działanie niewykonalne?