roziwąz równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

roziwąz równanie

Post autor: pacia1620 »

\(\displaystyle{ \left| Z\right| ^{2} +(\ \bar{z}) ^{2}=18+2i}\)
nie wiem jak się za to zabrać możne ktoś pomoc ?

-- 8 sty 2012, o 13:32 --

\(\displaystyle{ \left| z\right| ^{2} =z*\ \bar{z}}\)

-- 8 sty 2012, o 13:37 --

czy ja mogę zrobić to tak czy nic mi to nie da:

\(\displaystyle{ (a+bi)(a-bi)+(a+bi) ^{2} =18+2i}\)

\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} +a ^{2} -2abi+b ^{2} =18+2i}\)
\(\displaystyle{ 2a ^{2} +2b ^{2} -2abi=18+2i}\)

\(\displaystyle{ 2a ^{2} +2b ^{2} =18}\)
\(\displaystyle{ -2ab=2}\)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

roziwąz równanie

Post autor: chris_f »

Jak najbardziej możesz, tam wprawdzie w jednej linijce jest drobny błąd z minusem (pewnie to literówka bo niżej jest OK), teraz najszybciej będzie, jak pierwsze równanie podzielisz stronami przez dwa, dodasz drugie, wzór skróconego mnożenia, wyznaczysz jedną niewiadomą w zależności od drugiej, podstawisz do któregoś i voila.
ODPOWIEDZ