hej. mam dwa zadanka i nie wiem jak sobie z nimi poradzic
zad 1. rozwiązać równanie \(\displaystyle{ z^{6} =(3+i)^{12}}\)
zad 2. jednym z pierwiastkow wielomianu \(\displaystyle{ W(z)=z^{4}+2z^{3}+9z^{2}+8z+20}\) jest \(\displaystyle{ z_1=-1-2i}\). znaleźć pozostale pierwiastki tego wielomianu.
w obu zadaniach musi wyjśc po kilka wynikow, a ja nie umiem do tego dojść ;( proszę o pomoc.
l. zespolone
l. zespolone
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 17:49 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
l. zespolone
2.
Jak masz jeden pierwiastek, to jego sprzężenie też jest pierwiastkiem. Czyli znasz dwa pierwiastki, zatem Twoje równanie zredukuje się do równania drugiego stopnia - potem delta itd.
Jak masz jeden pierwiastek, to jego sprzężenie też jest pierwiastkiem. Czyli znasz dwa pierwiastki, zatem Twoje równanie zredukuje się do równania drugiego stopnia - potem delta itd.
l. zespolone
nie rozumiem... jak mi sie zredukuje? nie umiem podzielic wielomianu przez l zespolone ;/ jak to się robi? ;(
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
l. zespolone
Pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ -1-2\mbox{i}}\) oraz \(\displaystyle{ -1+2\mbox{i}}\)
Zatem musimy ten wielomian podzielić przez \(\displaystyle{ (x+1+2\mbox{i})(x+1-2\mbox{i}) = x^2+2x+5}\). A tu już nie ma liczb zespolonych
Zatem musimy ten wielomian podzielić przez \(\displaystyle{ (x+1+2\mbox{i})(x+1-2\mbox{i}) = x^2+2x+5}\). A tu już nie ma liczb zespolonych