Znaleźć rozwiązania równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Proszę o rozwiązanie równania.
\(\displaystyle{ \cos^{2}x+ \frac{1}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos^{2}x+ \frac{1}{2}=0}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 15:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Czy rozważasz funkcje trygonometryczne zmiennej rzeczywistej, czy zmiennej zespolonej?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
W tym przypadku rozwiązanie tego równania jako funkcja trygonometryczna zmiennej rzeczywistej nie istnieje, więc pozostają nam liczby zespolone. Dobrze rozumuję? Czy są na to jakieś wzory, zależności ? jak to wyznaczyć. Dziękuję.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Nie powinieneś się tego domyślać, tylko wiedzieć. Skąd masz to zadanie?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Studiuję, ale matematykę mam na dość niskim poziomie, więc próbuję sam robić zadania w domu. Ten przykład nie jest z żadnej książki. Zastanawiam się jak to rozwiązać, gdyż zostało nam( studentom) powiedziane, że każdy wielomian ma tyle rozwiązań, ile wynosi jego stopień.
Więc jest możliwość wyznaczenia rozwiązań?
Więc jest możliwość wyznaczenia rozwiązań?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Dlaczego to nie wielomian? To może przedstawmy to w inny sposób. Mamy:
\(\displaystyle{ \cos^{2}x+ \frac{1}{2}=0}\)
Niech \(\displaystyle{ t= \cos x}\)\(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ t^{2}+ \frac{1}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=\frac{i}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\frac{i}{2}} \vee t=-\sqrt{ \frac{i}{2} }}\)
Więc:
\(\displaystyle{ \cos x = \sqrt{ \frac{i}{2} } \vee \cos x = -\sqrt{ \frac{i}{2} }}\)
Proszę o rozwiązanie dwóch ostatnich równań, które są równoznaczne z pierwszym.
\(\displaystyle{ \cos^{2}x+ \frac{1}{2}=0}\)
Niech \(\displaystyle{ t= \cos x}\)\(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ t^{2}+ \frac{1}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=\frac{i}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\frac{i}{2}} \vee t=-\sqrt{ \frac{i}{2} }}\)
Więc:
\(\displaystyle{ \cos x = \sqrt{ \frac{i}{2} } \vee \cos x = -\sqrt{ \frac{i}{2} }}\)
Proszę o rozwiązanie dwóch ostatnich równań, które są równoznaczne z pierwszym.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 00:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Bo nie jest:arbeiten100 pisze:Dlaczego to nie wielomian?
A to nie jest prawda.arbeiten100 pisze:\(\displaystyle{ t^{2}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=\frac{i}{2}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Dobra co do wielomianu, to już się nie wypowiadam, ponieważ uważam inaczej.
\(\displaystyle{ t^{2}=- \frac{1}{2} \wedge i^{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ t^{2}= \frac{ i^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{i \sqrt{2} }{2} \vee t=- \frac{ i\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x =\frac{i \sqrt{2} }{2} \vee \cos x =- \frac{ i\sqrt{2} }{2}}\)
Przepraszam za błąd. Proszę o rozwiązanie dwóch ostatnich przykładów.
Tutaj przyznaję rację. Mała pomyłka przy liczeniu.A to nie jest prawda.arbeiten100 pisze:\(\displaystyle{ t^{2}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=\frac{i}{2}}\)
JK
\(\displaystyle{ t^{2}=- \frac{1}{2} \wedge i^{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ t^{2}= \frac{ i^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{i \sqrt{2} }{2} \vee t=- \frac{ i\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x =\frac{i \sqrt{2} }{2} \vee \cos x =- \frac{ i\sqrt{2} }{2}}\)
Przepraszam za błąd. Proszę o rozwiązanie dwóch ostatnich przykładów.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 16:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \cos, itd.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
Na szczęście matematyka nie zależy od indywidualnych opinii...arbeiten100 pisze:Dobra co do wielomianu, to już się nie wypowiadam, ponieważ uważam inaczej.
JK
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Znaleźć rozwiązania równania.
\(\displaystyle{ \cos (x + y \mathrm i) = \cos x \cosh y - \mathrm i \sin x \sinh y}\)
więc jak chcemy
\(\displaystyle{ \cos(x+ y \mathrm i) = \mp \frac{\mathrm i}{2}}\)
to z uwagi na to, że \(\displaystyle{ \cosh}\) się nie zeruje, musi być
\(\displaystyle{ \cos x = 0}\)
tzn. \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + k \pi}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb Z,}\) co daje \(\displaystyle{ \sin x \in \{-1, 1 \}.}\)
Ponadto ma zachodzić
\(\displaystyle{ \sin x \sinh y = \pm \frac{1}{2}}\)
tzn.
\(\displaystyle{ \sinh y = \pm \frac{1}{2}}\)
lub równoważnie
\(\displaystyle{ y= \pm \ln \left( \frac{\sqrt{5}+1}{2} \right).}\)
Rozwiązaniem jest więc zbiór
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{2} + k \pi : k \in Z \right\} \times \left\{ \ln \left( \frac{\sqrt{5}+1}{2} \right), -\ln \left( \frac{\sqrt{5}+1}{2} \right) \right\}.}\)
więc jak chcemy
\(\displaystyle{ \cos(x+ y \mathrm i) = \mp \frac{\mathrm i}{2}}\)
to z uwagi na to, że \(\displaystyle{ \cosh}\) się nie zeruje, musi być
\(\displaystyle{ \cos x = 0}\)
tzn. \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + k \pi}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb Z,}\) co daje \(\displaystyle{ \sin x \in \{-1, 1 \}.}\)
Ponadto ma zachodzić
\(\displaystyle{ \sin x \sinh y = \pm \frac{1}{2}}\)
tzn.
\(\displaystyle{ \sinh y = \pm \frac{1}{2}}\)
lub równoważnie
\(\displaystyle{ y= \pm \ln \left( \frac{\sqrt{5}+1}{2} \right).}\)
Rozwiązaniem jest więc zbiór
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{2} + k \pi : k \in Z \right\} \times \left\{ \ln \left( \frac{\sqrt{5}+1}{2} \right), -\ln \left( \frac{\sqrt{5}+1}{2} \right) \right\}.}\)