równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
równanie zespolone
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2 + b^2} + a - b \mbox{i} = 8 + 4 \mbox{i} \\
- b = 4}\)
itd.
- b = 4}\)
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
równanie zespolone
Oryginał:
\(\displaystyle{ \mid z \mid -8 = -z+4i}\)
Lewa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc \(\displaystyle{ z=x+4i\;, x\in\mathbb{R}}\)
czyli \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+16} = -x+8}\)
\(\displaystyle{ x^2+16 = (8-x)^2 = 64+x^2-16x}\)
\(\displaystyle{ 16x = 48\Leftrightarrow x=3}\)
Zatem \(\displaystyle{ z=3+4i}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, o 16:02 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tłumaczenie.
Powód: Tłumaczenie.