mam rozwiązać podane równanie porównując część rzeczywistą i urojoną i nie wiem czy dobrze to rozwiązuję
\(\displaystyle{ \overline{z}=(2-i)z}\)
\(\displaystyle{ x-iy=(2-i)(x+iy)}\)
\(\displaystyle{ x-iy=2x+2iy-ix+y}\)
\(\displaystyle{ x-iy-2x-2iy+ix-y=0}\)
\(\displaystyle{ -x-3iy+ix-y=0}\)
\(\displaystyle{ x(i-1)+y(-3i-1)=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -x-y+0\\ x-4y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
rozwiązanie równania
a jak będzie w tym przypadku? bo się zatrzymałem
\(\displaystyle{ z^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ (x+iy)^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2xiy-y^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}+2xiy=-4}\)
\(\displaystyle{ z^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ (x+iy)^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2xiy-y^{2}+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}+2xiy=-4}\)