Wskazać zbiór na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Span
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lut 2007, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz

Wskazać zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Span »

Dokładniej, chodzi mi o to żeby wyznaczyć środek zbioru, dla następujących wyrażeń:

\(\displaystyle{ |z+2|=2}\)
\(\displaystyle{ |z-2|=2}\)
\(\displaystyle{ |z+2i|=2}\)
\(\displaystyle{ |z-2i|=2}\)

Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wskazać zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ |z+2|=2\\|x+2+yi|=2\\\sqrt{(x+2)^2+y^2}=2\\(x+2)^2+y^2=4}\)
czyli środek to \(\displaystyle{ O=[-2;0]}\)
rozwiązując resztę można dostrzec pewne zależności...
ODPOWIEDZ